Luni, 29 Aprilie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

CRONICA UNEI SIMFONII ÎN VERSURI

,,Îndreptățitele cuvinte’’: lansare de carte a poetei Ecaterina Marga, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

Articol publicat Luni, 12 Februarie 2024

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, De vorbă cu ..., Actualitate, Culturale

Ecaterina Marga, o viață pendulând între poezie și medicină

Ecaterina Marga, o viață pendulând între poezie și medicină
Ecaterina Marga, o viață pendulând între poezie și medicină

Ecaterina Marga, o viață pendulând între poezie și medicină

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța va fi gazda unui eveniment editorial special, programat să se desfășoare marți, 20 februarie 2024, cu începere de la ora 16:00, când poeta Ecaterina Marga va reveni în atenția iubitorilor de poezie cu noul său volum de versuri. Este vorba despre lansarea celei de-a opta cărți care îi poartă semnătura inconfundabilă, denumită sugestiv ,,Îndreptățitele cuvinte’’ și apărută la Editura Ex Ponto, Constanța.

Volumul va fi prezentat de managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, poeta Emilia Dabu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea și președinte al Clubului Artelor ,,Solteris’’ Mangalia, precum și de doctor în filologie Nastasia Savin, profesor de limba și literatura română. Dealtfel, dr. Nastasia Savin este și cea care semnează Cuvântul înainte al volumului ,,Îndreptățitele cuvinte’’, realizând o incursiune emoționantă în universul poetic al sensibilei autoare: ,,Poeziile din Îndreptățitele cuvinte, al Ecaterinei Marga, se inspiră din lumea interioară, din emoțiile care curg din sufletul autoarei ca un râu în viitură într-o armonie care ne îndeamnă să gândim, să visăm, să iubim’’.

La rândul său, poeta Ecaterina Marga mărturisește că acest nou volum de versuri a izvorât din ,,respectul meu pentru cuvânt’’. ,,Cuvintele sunt oricum și oricând îndreptățite, dar eu am avut această… sfială, însoțită de respect față de ceea ce pun în cuvânt. Pentru mine este deranjant dacă cineva nu vorbește cum trebuie, dacă răstălmăcește cuvintele și le încarcă de intenții rele. Poate, de aceea, într-un moment psihologic, am ales și acest titlu - Îndreptățitele cuvinte’’, se confesează autoarea.

Nume cunoscut în peisajul cultural dobrogean, datorită volumelor publicate și a participării constante, de-a lungul timpului, la diferite manifestări și cercuri literare, cât și în lumea medicală, poeta Ecaterina Marga este o bună cunoscătoare a naturii umane în toată complexitatea ei, prin prisma nobilei profesii căreia i s-a dedicat cu dragoste toată viața, aceea de medic. Cu siguranță că mulți dintre noi au auzit despre doamna Ecaterina Marga, apreciat medic pediatru din zona Dobrogei și care, în ultimii ani, a profesat mai mult la Constanța, unde și-a slujit profesia cu responsabilitate, demnitate, constiință și dăruire față de micii săi pacienți. Dealtfel, universul copilăriei a inspirat-o constant în creațiile sale, două dintre cărțile sale fiind dedicate celor mici.

Cronica unei simfonii în versuri, cu parfum de nostalgie

În volumul de față, ,,Îndreptățitele cuvinte’’, cititorului i se deschide, vers cu vers și pagină cu pagină, lumea poetică a autoarei, pe care se trezește că vrea să o parcurgă pe îndelete, cu nesaț, întâi cu mirare, urmată de clipe de meditație și emoții intense. Pentru că poezia Ecaterinei Marga abundă în metafore și figuri de stil surprinzătoare, ce curg lin, pe firul nostalgic al amintirilor, dar care se transformă apoi în fluviu sub forța condeiului poetic al autoarei: ,,Iau aminte/ cum cade polenul/ cum se scutură floarea în frupt,/ cum pe aceeași țărână, cade lacrima,/ scad umbrele noastre, abrupt…/ Va căuta altcineva în pământ,/ scoțând pietrele albe din tăcere,/ neștiind că în ele am viețuit/ împietriți în aceleași milenii’’ – (,,Îngândurare’’).

Îndreptățitele sale cuvinte au forță și sensibilitate, în același timp, te invită la reflecție și îți poartă imaginația pe aripile unei poezii meditative, care revelă bogăția universului interior al Ecaterinei Marga. O adevărată poezie a sufletului, în care autoarea te așteaptă să i te alături în călătoria sa spre adevăr, frumos, ideal pierdut, amintiri, nostalgii, tristeți… O simfonie în versuri cu parfum de neuitare poate fi definită creația poetică a autoarei, care exprimă deja un stil de creație propriu, aparte, inconfundabil.

Referitor la ultimul capitol din volum, intitulat ,,Ludice’’ și inspirat de copilărie, ,,de copilul care ai fost și continui să fii…’’, poeta mai spune că acolo ,,sunt amintirile mele, pe care inima mea le-a pus în poezie’’. Nu întâmplător acest capitol începe cu poezia ,,Radule,’’ – numele tatălui Ecaterina Marga, cât și al fiului acesteia.

O selecție de gânduri și sentimente purtând patina unor vremuri trăite intens, inspirat puse în versuri, ,,Îndreptățitele cuvinte’’ nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunuia dintre noi, de pe raftul volumelor cu versuri alese. Cartea oferă momente de introspecție, fiind o invitație la contemplare și la redescoperirea farmecului poeziei: ,,Mărturisește, ce cuvinte,/ vreodată s-au rostit ca-n cărți/ doar între noi, față în față/ ca-n ziua dreptei judecăți?/ Mai așteptăm să vină iarna/ sfinților înghețați în calendare/ după stângace sărbători tribale,/ când toți plăti-vom sărindare?/’’ – (,,Îndreptățitele cuvinte’’).

Ecaterina Marga, o viață pendulând între poezie și medicină

,,Aș spune că poezia m-a găsit pe mine și că nu este nimic întâmplător ca atunci când, având o altă profesie, te apuci de scris. Nu este întâmplător, mai ales la medici, pentru că sunt atâtea exemple de medici scriitori! Am avut, întotdeauna, o aplecare către cuvântul scris, către poezie. Cred că faptul că am învățat să citesc devreme, chiar înainte de a începe școala, a făcut parte din salvarea mea ca ființă, într-un anumit moment al vieții mele’’, mărturisește poeta – medic pediatru.

Aceasta mai adaugă: ,,Atunci când alegi să devii medic, această profesie este atât de acaparatoare, atât de geloasă pe alte îndeletniciri sau pasiuni pe care poți să le ai, încât nu prea te lasă să faci și altceva. De ce am debutat atât de târziu, în 2019? Ar exista o explicație: pentru că m-am eliberat cumva, ieșind la pensie și având tot timpul și viitorul în fața mea să scriu’’.

Ecaterina Marga s-a născut la 23 octombrie 1948, în localitatea Luciu, din Ialomița, în numeroasa familie a Mariei și a lui Radu Dinescu, având încă trei surori și patru frați. Adoptată la vârsta de 5 ani, ,,peregrinează’’ împreună cu mama adoptivă astfel încât, după ce începe școala primară, la Giurgeni, va continua la Ionești pentru scurt timp, apoi la Rubla (în fosta regiune Galați), unde tatălui adoptiv, Bucur Brașoveanu, i se stabilește domiciliul obligatoriu, după eliberarea dintr-o închisoare și până la arestarea următoare tot ca deținut politic.

După cei patru ani petrecuți la Rubla, încheie școala primară la Giurgeni. După absolvirea Liceului ,,Ioan Cotovu’’ din Hârșova, urmează Facultatea de Pediatrie, la București. În perioada studenției frecventează cenacluri literare și scrie la reviste literare studențești.

După absolvirea facultății, se dedică profesiei de medic pediatru, în Dobrogea (perioada 1973 - 2023).

Este căsătorită și are doi copii, Ioana-Eveline, profesoară, stabilită în Franța și Radu-Costin, antrenor de triatlon.

 A debutat în anul 2019, cu volumul de poezii ,,Maria, mon amour’’, la editura Callas Print, Mangalia. Ulterior, a mai publicat: ,,Într-o seară la Rubla’’, Ex Ponto, 2020; Volumele de sonete (1,2 și 3) ,,Prea tânărului Will’’, Ex Ponto, 2020 – 2021; Cărți de poezie pentru copii: ,,Lumea culorilor’’ și ,,De luni până duminică’’, Ex Ponto, 2022.