Duminica, 03 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

KITESURFERII FAC SENZAȚIE PE VALURI, ÎN MAMAIA NORD, LA ÎNCEPUT DE OCTOMBRIE

Articol publicat Luni, 05 Octombrie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Distracţii mondene, Inedit magazin

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO
SURSA FOTO: 101STIRI.RO

SURSA FOTO: 101STIRI.RO

Începutul de octombrie la malul mării poate fi cel puțin la fel de incitant ca sezonul estival, dacă ne gândim că vântul și valurile atrag ca un magnet pasionații de adrenalină și senzații tari, cum sunt kitesurferii, cât și cei care doresc să privească spectacolul fascinant oferit de practicanții sporturilor extreme pe apă. Vremea tocmai potrivită pentru kitesurfing, cu o mare agitată și vânt bun, au adus, în weekend, o mulțime de kitesurferi pe plaja din Mamaia Nord, care și-au pregătit plăcile și au lansat zmeiele colorate, dând startul aventurii pe apă. Constănțenii sau cei câțiva turiști care au ales să se bucure de soarele de toamnă, pe plaja din stațiunea Mamaia, au putut imortaliza cu camerele telefoanelor show-ul temerarilor din valuri, cu sărituri spectaculoase, momente de planare pe apă și nu mică le-a fost surpriza să constate că printre kitesurferi se află și fete.  

UN SPORT ÎN CARE NU S-A INVESTTIT, DAR CARE EXISTĂ ÎN ROMÂNIA DATORITĂ PASIUNII CELOR CARE ÎL PRACTICĂ

Sport nautic extrem de dificil, care necesită forță, echilibru, stăpânire de sine, dar mai ales multă pregătire, kitesurfingul sau kiteboardingul a câștigat tot mai mulți adepți, în România, dar chiar și așa, spre deosebire de alte țări, este încă destul de puțin dezvoltat și de susținut de autorități, fapt care îi nemulțumește pe kitesurferi.  Este un sport în care nu s-a investit mai deloc, însă care există la noi în țară datorită pasiunii celor care au ales să îl practice.

Iată ce ne-a spus duminică, Aurel, un constănțean care practică acest sport de 10 ani:  “Nu sunt instructor, fac si eu kiteboarding, dar astăzi (n.r. duminică, 4 octombrie) am luat o pauză. La noi în România, kiteboardingul a ajuns foarte târziu, față de alte țări, cum ar fi la bulgari, vecinii noștri, de exemplu, care sunt foarte avansați, nu mai spun de Spania, Italia, acolo sunt comunități întregi de kiteri, ceea ce la noi, statul, autoritățile locale nu știu cum să împiedice sau mai degrabă, nu îi interesează absolut deloc. Dacă ar fi fost interesați să îi ajute pe cei care se ocupă de aceste sporturi, poate că și la noi s-ar fi dezvoltat mult mai mult. Noi suntem mereu pe ultimul loc la orice, pentru că nu există interes nici din partea autorităților, doar pasiunea noastră a adus sportul acesta la noi”.

Kitesurferul a mai dezvăluit. “Vara, pe timpul sezonului, este mai dificil de practicat acest sport, pentru că toate plajele sunt ocupate, noi suntem înghesuiți în niște locații restrânse, ceea ce este foarte periculos, pentru că în momentul în care lansezi kite-ul, trebuie să ai o suprafață minimă de siguranță. Eu, cel puțin, mă dădeam și pe timpul iernii, există costume de neopren pentru iarnă, dar în general, sezonul se deschide cam prin aprilie și se practică tot anul. Dar acum, toamna, este foarte bine, plaja este mult mai liberă, nu mai sunt nici umbrele. Pot spune însă că la Marea Neagră, valurile nu sunt prea bune pentru kiteuri, fiind foarte neregulate, nu vin unul după altul și nu prea ai timp”.

PREȚUL UNUI CURS DE KITEBOARDING, 400 DE EURO

Pentru cei care doresc să fie inițiați în tainele acestui sport nautic, același pasionat de kiteboarding a mai spus că “prețul unui curs este cam 400 de euro, însemnând water-start-ul: acomodarea cu kite-ul, învățarea elementelor componente ale kite-ului, apoi intri în apă, faci body dragging fără placă (pentru că există situații când pierzi placa în apă și trebuie să te duci după ea), urmează cu placa, dacă reușești să te ții. La început este foarte greu, pentru că nu ai făcut niciodată așa ceva, nu ești obișnuit cu sportul acesta, dar prin exercițiu și prin perseverență, reușești”.