Sambata, 15 Iunie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

LUPTA ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI: CONSTANȚA ȘI CERNAVODĂ, PRINTRE ORAȘELE CARE ILUMINEAZĂ ÎN ROȘU MAI MULTE CLĂDIRI EMBLEMATICE

Articol publicat Miercuri, 24 Martie 2021

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Pe data de 24 martie 2021 se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, pentru al doilea an consecutiv, sub restricţiile impuse de criza de sănătate publică globală. În acest context defavorabil tuturor pacienților ce suferă de alte patologii, România ocupă, în continuare, nedoritul loc întâi la numărul de cazuri noi şi recidive de tuberculoză din Uniunea Europeană

Ultimul an a fost mai greu ca niciodată, pentru că pacienții cu tuberculoză au fost printre primele victime colaterale ale COVID-19. Spitalele de pneumoftiziologie s-au aflat în linia întâi în lupta împotriva infecției cauzate de SARS-COV-2, limitând accesul celorlalți pacienți la cea mai valoroasă resursă a unei unități spitalicești, corpul medical, se menționează într-un comunicat transmis de Parteneriatul Stop TB România.

“Ştim că, în ultimul an, numărul de persoane care s-au prezentat la medic cu simptome de TBC a fost cu aproximativ 30% mai mic decât în ceilalţi ani. Mai ştim şi că cei mai mulţi au aşteptat până când boala s-a agravat foarte mult. E necesar să le reamintim oamenilor să meargă la medic când au simptome, să nu aştepte, că nu trece de la sine”, precizează aceeași sursă.

Mesajul pe care Parteneriatul Stop TB România îl transmite în acest an este: “Mergi la medic! Pentru tine şi pentru cei dragi ţie. Ești important pentru tine și pentru cei din jurul tău. Dacă ai simptome, mergi la medic cât mai repede.  Ție îți va fi mai ușor să treci peste boală, iar familia, prietenii, colegii de muncă se vor bucura sa te aibă alături activ și sănătos.

Chiar dacă nu putem ieși în stradă pentru a le vorbi oamenilor despre tuberculoză şi despre Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, organizăm o serie de campanii de informare online și iluminăm clădiri publice în culoarea roșie, culoarea-simbol a luptei împotriva tuberculozei, în cadrul inițiativei globale Light Up the World for TB”.

Astfel, în seara de miercuri, 24 martie, vor fi iluminate în culoarea roșie:

  • În Bucureşti, Fântânile Urbane din Piața Unirii și Turnul de Telecomunicații Ciurel, aflat în curtea Serviciului de Telecomunicații Speciale.

  • În județul Constanța, Podul Sfânta Maria din Cernavodă, latura din strada Traian a clădirii Palatului Administrativ cu sprijinul și implicarea Consiliului Județean Constanța și, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada”, Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret "Jean Constantin" din Constanța.

  • În Municipiul Iași, clădirea Primăriei și cea a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”,

  • În Municipiul Craiova Muzeul de Artă precum biserica aflată în curtea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“ Craiova

Totodată, la Constanța are loc online Ediția a II-a a Concursului județean de cunoștințe “Educație pentru sănătate”, cu subiectul Tuberculoza și a Concursului județean de desene “Super puterile noastre în lupta cu tuberculoza”, concursuri pentru clasele III-VIII, organizat de Școala ”George Coșbuc” din 23 August în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean. Lucrările participanților la concurs pot fi vizionate în expoziția online din Galeria de artă Virgil Coman, cu sprijinul Asociației culturale Wild Art. De asemenea, în mijloacele de transport în comun CT BUS va fi  redat în perioada 22-31 martie clipul informativ despre infecția cu tuberculoză.