Luni, 17 Mai 2021
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

„(Micro)Somnul la volan - un pericol real”

Campanie derulată la Constanța și Mamaia

Articol publicat Luni, 22 Iunie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news

Sursa foto: michigancriminalattorney.com

Sursa foto: michigancriminalattorney.com
Sursa foto: michigancriminalattorney.com

Sursa foto: michigancriminalattorney.com

România, locul al doilea în topul accidentelor auto din U.E. România ocupă un nefericit loc fruntaș în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere în 2014, potrivit Comisiei Europene. Astfel, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, ne situăm pe locul al doilea în Uniunea Europeană, fiind depășiți doar de Letonia.

În aceste condiții, la Constanța se va derula, în perioada iunie - septembrie 2015, Campania „(Micro)Somnul la volan - un pericol real!”. Campania este susținută de Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră - PsihoTrafiQ, reprezentată de psiholog principal dr. Mihaela Rus și psiholog principal Ionel Simionca, în parteneriat cu Facultatea de Drept și Științe Administrative (specializarea Poliție Locală) din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, Inspectoratul Județean de Poliție Constanța - Serviciul Rutier și Poliția Locală Constanța.

Aviz turiștilor de la malul mării! Campania își propune să informeze și să conștientizeze conducătorii auto cu privire la atitudinile responsabile în traficul rutier, potrivit unui comunicat transmis de Agenția de PR Plus Communication. De asemenea, campania este menită să reducă riscurile producerii accidentelor de circulație pe fondul oboselii accentuate, una dintre cele mai frecvente cauze identificate de specialiști, în ultimii ani. În cadrul proiectului vor fi distribuite peste 10.000 de materiale informative participanților la trafic, care își petrec vacanța în stațiunea Mamaia și în municipiul Constanța.

Sfatul psihologului: nu conduceți noaptea și după-amiaza, pe distanțe mari! Specialiștii le recomandă persoanelor care parcurg distanțe mari sau pleacă în concedii să nu conducă pe timpul nopții și după-amiaza, când se instalează oboseala la volan. Psihologii ne sfătuiesc să evităm să conducem între orele 2.00 și 2.59, când bioritmul și vizibilitatea sunt reduse și între 15.00 și 15.59, când oboseala acumulată în timpul zilei are mare influență asupra capacității de conducere.

Proiectul este elaborat și derulat de o reputată echipă de psihologi, după efectuarea a mai multor studii, și face parte dintr-o campanie mai amplă de conștientizare și prevenție, organizată de Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ, în parteneriat cu mediul de afaceri și autoritățile competente din România. În cadrul proiectului, s-a mai derulat campania națională „Alcoolul la volan este un accident!”, menită să informeze opinia publică asupra accidentelor rutiere care au drept cauză conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.

„Din nefericire, România este una dintre țările cele mai nesigure atunci când vorbim de siguranța rutieră din Uniunea Europeană. În top suntem depășiti doar de Letonia și avem o rată de decese la un milion de locuitori mult peste media U.E., de 91 față de 50,5. Din cercetările pe care le-am efectuat, nu numai infrastructura precară sau neadaptarea vitezei la condițiile de carosabil sunt cauze importante în producerea de accidente auto grave, ci și un fenomen pe care îl întâlnim din ce în ce mai des în ultimii ani: micros-omnul la volan. Derulăm această campanie în Constanța și Mamaia întrucât publicul nostru țintă este format din persoanele care tranzitează România pentru a ajunge pe litoralul românesc, și care sunt predispuse la oboseală cauzată de drumul lung pe care îl au de parcurs”, a declarat coordonatorul proiectului, conf. univ. dr. Mihaela Rus.

Campania-pilot „(Micro)Somnul la volan - un pericol real” a fost derulată anul trecut, în județul Bistrița Năsăud, la inițiativa psihologului principal Ionel Simionca. În urma ecourilor pozitive ale companiei, s-a decis extinderea proiectului la nivel național.