Luni, 14 Iunie 2021
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

O FETIȚĂ DE… GRĂDINIȚĂ, DIN CONSTANȚA, A CUCERIT PUBLICUL VIRTUAL CU PRIMA SA EXPOZIȚIE PERSONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ

Articol publicat Miercuri, 02 Septembrie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale, Inedit magazin, Experiențe dobrogene

Sibel Maria Abibula nu a împlinit încă vârsta de cinci ani, dar uimește deja prin talentul, pasiunea și sensibilitatea față de arta vizuală. Deși micuța din Constanța nu a studiat arta, fiind abia la grădiniță, totuși reușește ca prin culoare să ofere mici lecții de fericire. Și iată că frumoasele sale creații care dezvăluie universul interior, emoțiile, imaginația și viziunea unui copil devenit avid căutător al bucuriei prin linie și culoare, au fost reunite într-o expoziție personală de artă vizuală, ce poate fi admirată, până pe data de 22 septembrie 2020, pe simezele Palatului Copiilor Constanța https://ro-ro.facebook.com/pages/category/Education/Palatul-Copiilor-Constanta-1977834722445621/ și ale Galeriei de Artă „Virgil Coman”,https://www.facebook.com/Galeria-de-Arta-Virgil-Coman-1889146844434561/

Denumită sugestiv “Universul copilăriei”, această expoziție de artă vizuală promovată de Experiențe Dobrogene, încheie campania culturală “Home Art”, având drept scop susținerea și promovarea artei locale, naționale și europene, în contextul social actual creat de pandemia Covid-19.

Campania culturală “Home Art” a fost coordonată de directorul Palatului Copiilor Constanța, Roxana Isabela Mitan, Zoița-Nicoleta Panciu, profesor al Cercului de Arte Decorative din cadrul Palatului Copiilor, Constanța și dr. Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art.

Expoziția de artă vizuală „ Universul Copilăriei” este organizată de Palatul Copiilor Constanța și Asociația Culturală Wild Art.  

Directorul Palatului Copiilor din Constanța, Roxana Isabela Mitan consideră că „micii creatori sunt, de fapt, marii profesori de la care noi, ceilalți, avem de învățat. Campania culturală “Home Art” se încheie odată cu această expoziție, dar activitatea noastră continuă cu noi forme de colaborare și exprimare”.

Zoița-Nicoleta Panciu, profesor al Cercului de Arte Decorative din cadrul Palatului Copiilor Constanța, afirmă: „Această perioadă nouă, profesorilor, ne-a adus mari provocări. A preda arte vizuale online și a coordona activități artistice dedicate copiilor nu este ușor, dar este motivant și plin de satisfacții”.

Au colaborat Mirela Ghibu și Mariana Vlad, profesori la Grădinița cu program prelungit "Căsuța de Turtă Dulce", Constanța, grupa "Ștrumfii", la care se află și artista expozantă Sibel Maria Abibula.

Dr. Laura Stroe, președinte al Asociației Culturale Wild Art, spune: „Am organizat și curatoriat multe expoziții de artă, începând cu anul 2011, pentru artiști consacrați sau nu, tineri sau mai puțin tineri, dar această campanie culturală dedicată artei de acasă, o lume veselă și colorată așa cum numai copiii o pot vedea și exprima, mi-a amintit de vremurile când și eu pictam și visam la mari realizări în lumea artei.

Dar cel mai mare vis mi l-a împlinit fiica mea, micuța artistă expozantă Sibel, și nu prin faptul că îmi urmează vocația și îmi împărtășește pasiunea, ci prin faptul că îmi arată zilnic ceea ce contează cu adevărat, familia, iubirea, bucuria, entuziasmul și răbdarea de a exista unul în viața altuia. Dealtfel, în lucrările expuse ea a creionat personaje din familie, tata, cel mai bun partener de joacă, mama, mereu zâmbitoare și surioara care descoperă lumea alături de ea. Toate emoțiile ei sunt evocate în cele mai suave culori și simple linii așa cum numai un copil de patru ani ar putea să creeze universul copilăriei.

Este emoționant pentru mine să curatoriez expoziția copilului meu și dacă inițial, această perioadă pandemică mi-a părut covârșitoare, sunt recunoscătoare pentru tot ce a venit odată cu ea, timp mult petrecut acasă cu copii, povești citite sau inventate de noi, joacă, introspecție, veselie și lecții de viață interesante și asumate”.

Expoziția de artă plastică „Universul Copilăriei” este promovată de Experiențe Dobrogene, 101știri.ro, Culturaconstanta.ro și Constanțaculturală.ro.